ماه «صورتخندان» کمیابی قرار است بهزودی در کنار سیارات زهره و زحل، نمایی خاص و دیدنی در آسمان شب ایجاد کند. (البته اینطور نیست که آسمان دقیقاً شبیه یک صورت خندان شود!)
در آسمان شب زمین همواره پدیدههای زیادی رخ میدهد، و هر از گاهی اجرام آسمانی به گونهای در کنار یکدیگر قرار میگیرند که لبخندی به لب ناظران زمینی مینشانند.
در شبهای پنجشنبه ۲۴ و جمعه ۲۵ آوریل، یکی از این همترازیهای نادر درست پیش از طلوع خورشید رخ خواهد داد.
در این زمان، هلال نازک ماه که رو به محاق میرود، در کنار سیارات زهره و زحل در آسمان دیده میشود. این ترکیب که بسته به محل جغرافیایی شما ممکن است شبیه یک چهره خندان به نظر برسد — البته اگر آن چهره بسیار کشیده، کمی اخمو و کج باشد!
خب، شباهت آن به صورتخندان در بهترین حالت هم اندک است؛ اما این پدیده فرصت خوبی است تا از خانه بیرون بروید و شاهد پدیدهای به نام «اقتران» باشید — زمانی که دو یا چند جرم آسمانی از دید ما در فاصلهای نزدیک به هم دیده میشوند.
در این اقتران خاص، ماه بهشکل نواری بسیار نازک در آسمان دیده خواهد شد، چرا که ماه نو بعدی در تاریخ ۲۷ آوریل اتفاق میافتد. تنها بخشی اندک از ماه توسط نور خورشید روشن میشود، ولی اگر آسمان محل زندگیتان بهاندازه کافی تاریک باشد، میتوانید تمام قرص ماه را ببینید که با «تابش زمین» روشن شده — نوری که از زمین بازتاب میشود و بخش تاریک ماه را بهصورت کمنور روشن میکند.
زهره و زحل هر دو با چشم غیرمسلح قابل مشاهدهاند. زهره بسیار درخشان خواهد بود — در واقع بعد از ماه، درخشانترین جرم آسمانی است — و زحل کمی کمنورتر ولی همچنان بهوضوح قابل مشاهده است.
اگر یک دوربین دوچشمی یا تلسکوپ خانگی دارید، میتوانید تجربه دیدن این منظره را لذتبخشتر کنید. دیدن حلقههای باشکوه زحل از پشت لنز تلسکوپ، تجربهای است که هر کسی باید حداقل یکبار آن را امتحان کند.
سیاره عطارد نیز در نزدیکی افق قابل مشاهده است. این سیاره نیز با چشم غیرمسلح قابل دیدن است، اما به دلیل نزدیکیاش به خورشید، دیدنش ممکن است کمی دشوارتر باشد.
اگر اهل رصد دقیقتری هستید، میتوانید زودتر از این زمان، سیارات مریخ و مشتری را نیز در آسمان ببینید، چرا که آنها هم مسیر حرکت خورشید را در آسمان دنبال میکنند.
زهره در شب ۲۷ آوریل به اوج درخشش خود میرسد، و پس از آن تا نوامبر ۲۰۲۶ دیگر به این اندازه درخشان نخواهد بود. پس اگر مشتاق رصد هستید، همین حالا برای تماشایش برنامهریزی کنید.
No comment